Tim O’Reilly: Creatie is de redding van onze economie

Create more value than you capture

– Tim O’Reilly –

Op het festival Picnic sprak Tim O’Reilly, vader van het internet, over de waarde economie. Op de website Marketingfacts las ik een artikel over zijn presentatie. Een aantal headlines die mij aanspraken en opvielen.

Bedrijven die een waarde leveren aan de maatschappij en de gemeenschap zijn niet gauw meer te vinden. Aandelen in een bedrijf zijn op dit moment de belangrijkste manier die wordt gebruikt om waarde uit een bedrijf te halen. Volgens Tim O’Reilly is dit “The big lie of modern business”. 

Hoe zorgen we dat de economie er weer bovenop komt? Hierover heeft O’Reilly een duidelijke visie. In een economie die O’Reilly beschrijft wordt gestart met creatie. “Schep meer waarde dan je zelf onttrekt. De aandeelhouders van bedrijven zijn niet degene die banen scheppen, dat zijn uiteindelijk deklanten.” Het is zaak om systemen in te richten die het mogelijk maken innovatie te creëren en zo klanten aan te spreken.

De visie van O’Reilly wordt onderbouwd met de ‘golven’ uit het verleden. Elke golf, of het nu gaat om de PC-tijd of de tijd van het web, allemaal zijn ze begonnen met creatie. Mensen experimenteren met de nieuwe mogelijkheden en doen dit omdat zij dit simpelweg leuk vinden. Pas in een later stadium wordt gekeken naar een verdienmodel. 

Een goed voorbeeld waarbij vanuit creatie wordt getstart is crowdfunding platform Kickstarter, waar iedereen een ‘aandeel’ kan nemen in creatieve projecten. Wordt er genoeg ingezameld, dan wordt het uitgevoerd. Het verhaal van het project staat bij Kickstarter centraal, daarop wordt geconcureerd.

Als er geinnoveerd kan worden op een niveau waarbij het openbaar en voor iedereen toegangkelijk is, dan kan van het ware potentie gebruik worden gemaakt. Mensen zijn ernaar op zoek om zelf bij te dragen aan creatie en innovatie. Rodney Mullen, een grote skateboarding producer, wordt door O’Reilly hierover treffend geciteerd: “There is this beauty in dropping it into a community of your own making and seeing it dispersed and seeing younger talent take it to levels you could never imagine, because that lives on”.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s