#TEDxRotterdam 2011: Inspiratie voor toekomstige leiders

Tedxrotterdam

In het Nieuwe Luxor theater vond donderdag het TEDxRotterdam congres plaats. Dit maal een speciale editie voor 1200 top-studenten en 100 CEO’s met als thema ‘future leadership’. Alle presentaties (of beter gezegd TED-Talks) staan inmiddels online. Ik selecteerde voor dit blog de zes mooiste en/of indrukwekkendste van de dag. Enjoy!

1. Marjolijn van Heemstra – Those who follow us will lead the future

Marjolijn van Heemstra is journalist en dichteres. Speciaal voor TEDxRotterdam schreef Marjolijn een gedicht met de titel ‘Those who follow us will lead the future’. Haar centrale boodschap:

The future leaders will be followers.

2. Sander Veeneman – Imaging poverty will lead the future

Sander Veeneman weet het publiek te raken met zijn verhaal over hongersnood. Het verhaal van Veeneman begint met de droom om Nelson Mandela vast te leggen. Een ‘nee’ was hetgeen hij te horen kreeg. Veeneman stelt dat een ‘nee’ is gebaseerd op argumenten. Die kun je stuk voor stuk onderuit halen. Veeneman zette Mandela uiteindelijk op de foto. Sindsdien reist hij de wereld over om foto’s te maken van de nog altijd heersende hongersnood.

3. Kees Moeliker – Humor and science will lead the future

Kees Moeliker maakte wel iets heel bijzonders mee op een gewone werkdag in het Natuurhistorisch museum. Homoseksuele necrofilie in de dierenwereld was te zien voor de ramen van het museum. Moeliker publiceerde over het fenomeen en werd beloond met de Ig Nobelprijs; een prijs die wordt uitgereikt aan wetenschappers die eerst mensen laat lachen en dan aan het denken zetten. De centrale boodschap van Moeliker is dat humor in de wetenschap ervoor kan zorgen dat meer mensen zich zullen interesseren. Met zijn verhaal kreeg hij in elk geval de zaal geïnteresseerd in zijn bijzondere ontdekking. 

4. Mikko Hypponen – Safe Internet will lead the future

Mikko Hypponen ziet het internet als een bindmiddel. Hypponen verteld in zijn verhaal over een drietal bedreigingen voor het internet:
–       Organized online criminals
–       Hactivists
–       Nation-states

Hoe kunnen we deze bedreigingen oplossen of lossen de problemen zichzelf op? Hypponen doet in elk geval de oproep om het internet met elkaar te beschermen.

5. Sander Veenhof – Augmented Reality will lead the future

Sander Veenhof start zijn verhaal met het statement dat vroeger dingen ‘waar of niet waar’ waren. Dankzij Augmented Reality kunnen kunstenaars in musea als het MoMa virtuele kunst plaatsen die mensen via hun smartphone kunnen zien.

This is a true story, if you were to look through your phone. There are a lot of stories, surrounding us.

Wat betreft ‘future leadership’ zou je als toekomstige leider via Augmented Reality op meerdere plekken aanwezig kunnen zijn. Hierdoor zijn we een ‘true leaders’ op verschillende plekken tegelijkertijd.

6. Marijn Berk – Wireless power will lead the future

Martijn Berk is jonge ondernemer van het jaar. Hij opent zijn verhaal met een wereldkaart vol donkere plekken. Op deze plekken hebben mensen geen elektriciteit, maar wel een mobiele telefoon. De verandering van ‘stationary devices’ naar ‘mobile devices’ heeft op dit soort plekken nooit plaatsgevonden, in tegenstelling tot de westerse wereld. Maar hoe laden zij daar hun mobiele telefoon dan op…? Volgens Berk is zonne-energie in vergelijking met alle andere alternatieve energiebronnen, de enige die overal mee te nemen is. Daarom ontwikkeld hij met zijn bedrijf Sool Power oplossingen met behulp van zonne-energie.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s