Social media over de grens: Zwitserland

Voor de website Frankwatching neem ik in de serie Social Media over de grens… regelmatig een een kijkje buiten onze landsgrezen. Hoe is het daar gesteld met het gebruik van Social Media? Vaak zijn er interessante verschillen en overeenkomsten te benoemen tussen Nederland en het buitenland. Ditmaal een kijkje in Zwitserland. 

Internetgebruik

Uit cijfers van 2010 blijkt dat ruim 75 procent van de Zwitserse bevolking op het internet actief is. Dat komt neer op 5.739.300 gebruikers. In verhouding met andere Europese landen maken 80 op de 100 inwoners gebruik van internet in Zwitserland. In Nederland is dit 90 op de 100 inwoners.

Sociale Netwerken

Om te beginnen nemen we de tijd die Zwitsers besteden aan social media onder de loep. Facebook staat bovenaan de list met een gemiddelde van 20 minuten per maand. Xing is tweede (9 uur) en wordt gevolgd door Flickr, Twitter en LinkedIn. YouTube is in het overzicht niet meegenomen. Hiervan zijn geen Zwitserse statistieken bekend.

Het aandeel vrouwen op social media is in Zwitserland opmerkelijk lager. Op vrijwel alle platformen hebben mannen de overhand, zoals je ook kunt zien in onderstaande grafiek.

In onderstaand overzicht kun je de verhoudingen zien tussen de grootste Europese landen, zoals Nederland. Helaas zijn er van Zwitserland geen statistieken beschikbaar van het YouTube gebruik. Na YouTube (waarschijnlijk ook hoog in gebruik) wordt Facebook veruit het meeste gebruikt. Daarna staan WordPress.com en Dailymotion op plaats 2 en 3 op de lijst. In vergelijking met Nederland ontbreken LinkedIn en Twitter bovenaan het lijstje.

Het meten van het gebruik van social media is in Zwitserland erg lastig door het gebruik van 3 verschillende talen: Frans, Duits en Italiaans. Hierdoor is het niet altijd gemakkelijk om activiteiten uit Zwitserland te filteren.

Facebook

Facebook is, zoals in veel andere landen, de onbetwiste leider op het gebied van social media in Zwisterland. In totaal zijn 2.653.940 mensen uit Zwitserland actief op Facebook. Daarmee is het nummer 46 op de wereldwijde lijst van landen met Facebook-gebruikers. Erg bijzonder om te zien is dat 74,7 procent van het totale Facebook-gebruik in Zwitserland uit Zürich afkomstig is. Hiermee laat het Luzern (2,8 procent) en Sion (1,3 procent) ruim achter zich. Een verklaring voor het grote verschil lijkt het grote aantal inwoners van Zürich (365.000) te zijn in vergelijking met de andere Zwitserse steden. Het ratio jongeren in Zürich is tevens hoger dan in de rest van het land.

De grootste groep Facebook-gebruikers in Zwitserland bevindt zich tussen de 25 en 34  jaar (28 procent), gevolgd door de groep 18-24 jaar (24 procent). Derde grootste groep is de 35-44 jarigen (17 procent). In Nederland is deze verdeling vrijwel hetzelfde. De grootste groep van Zwitserland (28 procent) is wel groter dan die in Nederland (25 procent).

De populairste merken op Facebook met een eigen pagina zijn TALLY WEiJL (636.720 fans, kleding), Baume et Mercier (152.314 fans, uurwerk) en Swiss International Air Lines (86.304 fans, vliegmaatschappij). De nummers 4 en 5 in de lijst zijn Sony Ericsson (56.521 fans, mobiele telefoons) en Swisscom (53.354 fans, internet aanbieder). De complete lijst van populaire Zwitserse merken op Facebook kun je vinden op de website van SocialBakers.

De plaats waar het meest is ingecheckt met Facebook Places in Zwitserland is Zürich Airport (43.014 check-ins), gevolgd door Geneva Airport (26.098 check-ins). De lijst wordt gevolgd door: Luzern (8.390 check-ins), Zürii See (5.157 check-ins) en Lausanne (4.786 check-ins).

Twitter

Het aantal Twitter-gebruikers is in Zwitserland beduidend kleiner dan in Nederland. Nederland voer
t samen met het Verenigd Koninkrijk de lijst aan in Europa. In Zwitserland gebruiken 6,3 procent van de internetgebruikers Twitter om hun ervaringen en verhalen te delen.

Zwitserse bedrijven op social media

Ruim 60 procent van de Zwitserse bedrijven is actief op social media. Het Zwitserse PR-bureau Bernet PR deed onderzoek onder ruim 142 grote Zwitserse bedrijven. Facebook was ook hier wederom de grote winnaar. Ruim 45 procent van de ondervraagden hadden een bedrijfspagina op Facebook. 28 Procent van de ondervraagden plaatsen op YouTube video’s om hun bedrijf en producten te promoten. Hetzelfde percentage was ook actief op Twitter in Zwitserland.

Het onderzoek concludeerde dat veel bedrijven social media impulsief inzetten, zonder uitgewerkte strategie. Het bewustzijn over het definiëren van een strategie en het duurzaam aangaan van conversaties met klanten groeit steeds meer, dankzij de inzet van ‘Industy Experts’. Hiermee kunnen bedrijven in Zwitserland steeds meer een voorbeeld worden voor anderen.

Mobiel gebruik

Het aantal mensen met een mobiele telefoon in Zwitserland is 3.1 miljoen. Het aantal mensen dat via prepaid hun mobiele telefoon gebruiken, is het grootst met 44 procent. 33 procent van de mobiele telefoon gebruikers hebben een mobiel abonnement met gebruik van mobiel internet.

Het aantal iPhones in Zwitserland is groot en is de meest gebruikte smartphone. Begin 2011 stond het aantal mensen dat een iPhone in bezit heeft op bijna 1. 200.000. Swisscom heeft de meeste bezitters van een iPhone in Zwitserland.

Om dit overzicht te besluiten een video overzicht van het medialandschap in Zwitserland.  

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s