Pressure Cooker 2011 (Dag 3): De stad als drijvende kracht achter de haven #pc2011

Dsc_00111-1024x685

De dag begon vandaag (nog voor het ontbijt) met een inspiratiesessies van o.a. Boudewijn Steur, strategisch adviseur bij het Ministerie van Binnenlandse zaken. Steur gaf een aantal trends mee die relevant zijn voor de toekomst van Nederland en de Rotterdamse Haven. Onzekerheid van de toekomst is volgens Steur groot. Een aantal trends die wel een rol zullen gaan spelen in onze toekomst zijn:

   The great rebalancing: Verschillen in machtsverhoudingen. Oude economieën zakken weg.
   Aftershocks: Oude economieën hebben veel staatsschulden in verhouding tot de opkomende. Veel Europese landen moeten anno 2011 gered worden. 
   Bronnen van onveiligheid: Onrustige gebieden in de wereld, de ‘gordel van onrustigheid’. Wat blijkt is dat een grote jongere bevolking dicht in relatie tot onrustige gebieden. 
   Een dichtere wereld: Globalisering zorgt ervoor dat effecten aan de ene kant van de wereld ook merkbaar zijn aan de andere kant.
   Ontwikkelingen van de kenniseconomie: Bedrijven willen zich wel nog altijd vestigen in de oude economieën.
   De metropool als middelpunt: Verstedelijking zal blijven toenemen (ontwikkelingslanden). Trek van mensen die in steden willen wonen. Gebieden lopen leeg. Metropoolregio. Randstad richt zich op zichzelf, maar kijkt niet verder.

Justien Marseille gooide het over een andere boeg. Volgens Marseille is onze toekomst wel degelijk goed te voorspellen. Hiervoor moeten we kijken naar de hypes en trends. Die bepalen onze tijdsgeest. Door te denken in paradigma’s ontwikkelen we geen nieuwe tijdsgeest. 

Deder inspirator was Gyz la Riviere die een betoog hield voor een nieuwe Rotterdamse visie. “Rotterdam heeft een nieuwe visionair nodig. De stad verreikt op spiritueel, cultureel en sociaal gebied. Steden worden belangrijker dan de landen waar ze zich bevinden.”

Met het team zijn we vandaag verder gegaan op het spoor van de flexibele haven. Een thuishaven waar iedereen zich ‘thuis’ voelt. We hebben onze visie opgedeeld in een viertal pijlers waar we verder mee aan de slag gaan om tot concrete voorbeelden te komen. Onze vier pijlers zijn:

  • Energie
  • Leefomgeving
  • Flexibele werkomgeving
  • Kennis en innovatie

’s middags namen we plaats in het ‘Kleine cafe aan de haven‘ waar we de dialoog aangingen met professionals uit de haven. Door zelf geformuleerde vragen als basis te gebruiken voor het gesprek onstonden zeer interessante inzichten voor onze visie op de Rotterdamse haven in relatie tot de stad. Een reeks waardevolle inzichten waren het gevolg die we na onze gesprekken gelijk hebben besproken met het team.

De dag sloten we af met een mooie samenvatting van onze huidige toekomstvisie op ons thema: Het Brienennoord-brug gevoel. Morgen gaan we deze verder concretiseren!

Schermafbeelding_2011-04-19_om_21

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s