Pressure Cooker 2011 (Dag 1 en 2): De stad als drijvende kracht achter de haven

Dsc_0036

En we zijn vertrokken hoor! Gistermiddag stapte ik, samen met ruim 60 studenten en docenten, aan boord van de Pressure Cooker 2011. Na een ritje met de bus vanaf Rotterdam Centraal kwamen we aan op het mooie RDM terrein bij Rotterdam Heijplaat.
De middag begon met een gezellige kick-off op de RDM campus met een inspiratiesessie van Henk de Bruijn, strategy director van het Havenbedrijf Rotterdam.

Niet lang erna namen we intrek in onze huisjes bij Heijplaat. Hier moet je uiteraard geen luxe woonst bij voorstellen, maar een lege woning met een rits stapelbedden. De eerste nacht was prima te doen en ook over de douche was in min huisje weining te klagen. ’s avonds was het tijd voor een gezellig hapje eten bij restaurant Courzand, het plaatstelijke eetcafe van Heijplaat, waarna we nog een heuse havenquiz speelde. 

Na een nachtje in ons huis werden we toegesproken door Jasper Tuytel, voorzitter van het College van Bestuur van de Hogeschool Rotterdam. Omdat mensen zoals ik weining kennis hebben van de Rotterdamse Haven volgde hierna een ‘crashcourse‘ door Frans van Keulen (Havenbedrijf Rotterdam).

Binnen het team wordt nu hard nagedacht over de toekomst van de haven in relatie tot de stad en de regio. Deze ochtend werd de casus gelanceerd. Rotterdam en de regio willen een aantrekkelijk vestigingsklimmat creeren voor bedrijven in de Rotterdamse haven. Rotterdam is er in de afgelopen jaren onvoldoende in geslaagd de haven en stad met elkaar te verbinden. Ontwikkelingen als het vertrek van de haven uit de stad en de veranderingen in technologieen en de wensen van de inwonders van de stad hebben gevolgen voor zowel de haven, de stad als de regio. De haven en de stad zouden elkaar kunnen goed versterken, daarvan zijn we overtuigd. De vraag is alleen..hoe?! 

We startte met het idee van een thuishaven. De thuishaven biedt wat ons betreft zekerheid en vertrouwen. 
Met elkaar zijn we ervan overtuigd dat we opweg zijn naar een flexibele haven. Een haven waar kortdurig, flexibel en innovatief gewerkt wordt. Een haven waar zelfstandige professionals vrij spel hebben,
Begrippen als ‘thuis’ hebben wat ons betreft in de toekomst een geheel andere betekenis. Thuis is geen vaste fysieke plek, maar iedereen kan elke plek tot zijn thuis maken. Van bezit naar toegang. Doordat we altijd online zijn, zijn we altijd in contact met onze thuis.

Na deze hersenspinsels zijn we vanmiddag de haven ingetrokken en op bezoek geweest bij Eurofrigo. Hier konden we in contact treden met mensen die dagelijks in het havengebied werken. Een aantal interessante insights kwamen hierin naar voren. De manier waarop organisaties als Eurofrigo kijken naar de toekomst van de haven is geheel anders dan die van ons team. Ik vond het dan ook mooi om deze verschillen te zien en deze als input te gebruiken.

Schermafbeelding_2011-04-18_om_20

Tot zover de update vanaf de RDM campus. Zodadelijk worden onze bevindingen van vandaag gepresenteerd. Morgen staan er een rits inspiratiesessies op het programma. Uiteraard morgen op dit blog hier meer hierover.
Wie alles up to date wil blijven volgen kan natuurlijk terrecht via blogidealehaven.nl en via Twitter (#pc2011). 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s