Kunnen kranten online slagen? Is The Daily het antwoord?

Gisteren werd ‘The Daily‘ gelanceerd; een speciale krant enkel voor de iPad ontwikkeld en opgezet door mediamagnaat Rupert Murdoch. Gebruikers kunnen een applicatie downloaden en vervolgens een losse editie (14 dollarcent) of een abonnement nemen voor een jaar (40 dollar). Grafisch lijkt The Daily op een normale krant, maar de applicatie maakt wel gebruik van de mogelijkheden van de iPad. Is The Daily de toekomst van de krant?

Interactiviteit

De krant benut optimaal de interactieve functies van een apparaat als de iPad. Denk hierbij bijvoorbeeld aan video, foto’s van hoge kwaliteit, foto’s met 360 graden view en visuals als ‘Hotspots’ voor meer info bij het nieuws. Ook zijn Twitter en Facebook geïntegreerd in het ontwerp van de krant. Dat betekent dat je discussies over artikelen kunt teruglezen bij de betreffende artikelen. Hierdoor is een krant als The Daily een aantrekkelijk alternatief voor de papieren krant.

Meerwaarde bieden

Kranten als de Volkskrant en NRC hebben al een tijdje een eigen iPad applicatie waarmee de krant dagelijks te bekijken valt. Een verschil met de papieren krant is er eigenlijk niet, behalve dat een lezer artikelen kan vergroten en met een vinger door de krant kan bladeren. The Daily biedt een extra meerwaarde door functies toe te voegen die een papieren krant niet heeft; video’s , infographics, panoramafoto’s, enzovoorts. Hierin lijkt vooralsnog de meeste toekomst te zitten.

Content

Hoe wordt nu zo’n nieuwe krant gemaakt? Er zijn honderd journalisten in dienst bij de iPad-krant. Daarnaast maakt de Daily gebruik van andere titels van uitgever News Corp., zoals The Wall Street Journal en de New York Post. Maar ook partijen van buiten, zoals The New York Times en de New Yorker, leveren stukken. Voor de toekomst valt natuurlijk te denken aan een integratie van burgerjournalistiek. Gebruikers zouden vanuit de applicatie nieuws kunnen aanleveren of foto’s en video’s sturen die gebruikt worden in de krant.

Succes of flop?

Wordt de Daily een succes? Dat valt op voorhand niet te zeggen, dat is natuurlijk een kwestie van afwachten. Robert Murdoch en Apple hebben veel geïnvesteerd in dit initiatief. Daarnaast is de samenwerking met Apple misschien wel essentieel voor het succes. Ook is het bieden van meerwaarde natuurlijk een belangrijke succesfactor. De makers van the Daily verwachten dat de inkomsten aanvankelijk voornamelijk afkomstig zullen zijn van lezers, maar op termijn moet de verhouding tussen inkomsten uit lezers en advertenties gelijk worden.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s