Leren met je mobiel: een prima leermiddel

Leren_met_je_mobiel

Leerlingen van de basisschool leren het gemakkelijkst Engelse woordjes met behulp van hun mobiele telefoon. Onderzoek op verzoek van Kennisnet toont dat aan dat bij leerlingen die Engelse woordjes leren met behulp van de telefoon hun woordenschat groter was geworden dan bij leerlingen die via de meer traditionele vormen woordjes leren.

De methode die Kennisnet samen met de Stichting Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam heeft uitgevoerd heeft de naam ‘Leren met je mobiel’. In het experiment ‘Leren met je mobiel’ kregen 75 kinderen van drie groepen 5 op verschillende manieren Engelse woordjes aangeleerd. De eerste groep kreeg les op school met behulp van een lesbrief. De tweede groep leerde op school én met behulp van een mobiel met multimediaal lesmateriaal in dierentuin Blijdorp. De derde groep mocht daarna de mobiel ook mee naar huis nemen.

Langer leren

Leerlingen die thuis een mobiele telefoon tot hun beschikking hadden besteedden méér tijd aan de lesstof en presteerden hierdoor opvallend beter. Ook waren leerlingen, leraren en ouders na afloop van experiment positief gestemd, zowel over het gebruik van ict als over de mobiel. Het gebruik van mobiel sluitte aan bij de interesse en belevingswereld van leerlingen.

Informeel leren: Leren buiten schooltijd

Het idee dat school de enige plek is waar kinderen leren is aan het veranderen. Onderzoek laat zien dat kinderen buiten schooltijd steeds meer leren. Dit is in overeenstemming met de visie dat kennis het bestedoor een leerling zelf wordt geconstrueerd in een voor hem zinvolle situatie. Scholen zijn traditioneel niet ingesteld op dit ‘informele leren’.

Bekijk het onderzoeksrapport van Kennisnet.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s