Sociale Media en meer op 23e IDFA

Van 17 tot 28 November vindt in Amsterdam de 23e editie van het IDFA plaats. Dit jaar zijn er weer een aantal documentaires die de invloed van de opkomende sociale media laten zien. Onderstaande films zijn absoluut de moeite waard om te gaan zien.

Because We Are Visual

Vrouwen laten voor de webcam hun zwangere buik zien, een krijsende moeder sleurt haar chattende dochter achter de computer vandaan, en een jongen filmt zichzelf op het toilet, want zijn ouders vinden de televisie en YouTube ‘des duivels’. En dat allemaal “omdat we visueel zijn”. Gerard-Jan Claes en Olivia Rochette maakten een collage van webcams, videoblogs en YouTube -filmpjes en legt bloot dat het ook in het internettijdperk draait om liefde, aandacht en menselijk contact. Het internet is voor de trouwe webcammers een geliefde en de gedachte dat er misschien iemand naar hen kijkt en luistert is al voldoende. Het werkt als een medicijn tegen hun eenzaamheid.Because we are visual wordt vijf maal vertoond op het IDFA. Koop uw tickets via de website van de organisatie.

My Avatar and Me

Media_httpwwwknalgroe_jgkpf

Hoe Second Life het echte leven overnam van de Deense documentairemaker Mikkel Stolt. Zonder zichzelf te sparen, reconstrueert Stolt de draaikolk waarin hij terechtkwam na het scheppen van zijn avatar. Je ziet eerst hoe de niet zo succesvolle filmmaker Stolt afwijzing na afwijzing krijgt bij het Deens Filminstituut. Uit wanhoop neemt hij een suf klusje aan, een reportage over het hippiedorp Christiania. Maar met zijn gedachten zit hij geheel ergens anders, want hij is ondertussen steeds meer in de ban geraakt van zijn nieuwste ontdekking, Second Life, waar hij middenin de hippe scene is terechtgekomen. In hilarische scènes probeert hij zijn virtuele leven geheim te houden tegenover zijn vriendin. Dit kan niet anders dan uit de hand lopen. Stolt is toeschouwer geworden van zijn eigen leven. My Avatar and Me wordt vier maal vertoond op het IDFA. Koop uw tickets via de website van de organisatie.

Freakonomics – The Movie

Media_httpwwwknalgroe_dhmjw

De criminaliteit in de Verenigde Staten daalde rond de jaren negentig aanzienlijk. Resultaat van knap politiek beleid! Toch was er feitelijk weinig veranderd aan het beleid. Econoom Steven Levitt ging op onderzoek uit en kwam met opmerkelijke bevindingen. Decennia geleden werd abortus legaal: veel potentieel kansarme kinderen kregen geen leven en kwamen zodoende niet in het criminele circuit terecht. Conclusie: mensen leggen verbanden die er niet zijn. New York Times-journalist Stephen Dubner interviewde de econoom over diens werk, waarna ze besloten samen een boek te schrijven over hoe economisch onderzoek voor praktisch alles een verklaring biedt: de bestseller Freakonomics: A Rogue Economist Explores the Hidden Side of Everything. Op populair-wetenschappelijke wijze legden ze onder andere uit wat de socio-economische patronen zijn achter naamgeving. Wat zegt het over je kansen als je Jake of Deshawn heet? En halen scholieren hogere cijfers als daar een extra zakcentje tegenover staat? Hoe en waarom spelen sumoworstelaars vals? Dubner en Levitt vroegen diverse gerenommeerde documentairemakers, van onder andere Super Size Me, Jesus Camp en Why We Fight, om verschillende cases filmisch uit te werken. Tussen de hoofdstukken door leveren Levitt en Dubner, op steevast lichtvoetige wijze, commentaar en geven ze uitleg over de onderzochte materie.Freakonomics – The Movie wordt twee maal vertoond op het IDFA. Koop uw tickets via de website van de organisatie.

The Green Wave

Media_httpwwwknalgroe_djbnm

Geanimeerde blogs en tweets uit Iran vormen de basis voor deze verhelderende, soms schokkende reconstructie van de Groene Revolutie in 2009. In mei van dat jaar waren de in groen geklede jongeren nog uitzinnig: de sfeer in het stadion waar presidentskandidaat Mousavi speechte, was volgens ooggetuigen explosief, en de wil om iets te veranderen groot. “Het herstelde mijn geloof in de mensen”, zoals een van hen zich herinnert. De verkiezingsdag zelf groeide uit tot één grote deceptie: stembiljetten bleken ineens op, en stembureaus werden om raadselachtige redenen gesloten. Daarna brak een donkere tijd aan, waarin Mousavi huisarrest kreeg, Ahmadinejad de macht greep en demonstranten werden beschoten. De massaprotesten, met “Where is my vote?” als belangrijkste leus en de vermoorde Neda als bekendste slachtoffer, werden keihard neergeslagen, zoals ook te zien is op de filmpjes die ter plekke zijn gemaakt met mobiele telefoons en digitale camera’s. De blogs en tweets die in animaties gevisualiseerd worden, laten de ware omvang van de onderdrukking zien, van binnenuit.The Green Wave wordt vier maal vertoond op het IDFA. Koop uw tickets via de website van de organisatie.

How TV Messes with Your Head

Analyse van de enorme invloed van programma’s als Fear Factor, Big Brother en Temptation Island. Een Franse documentaire van Jean Robert Viallet die de enorme invloed laat zien van commerciële televisie op onze omgangsvormen en ons consumptiegedrag.How TV Messes with Your Head wordt drie maal vertoond op het IDFA. Koop uw tickets via de website van de organisatie.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Sociale Media en meer op 23e IDFA

  1. nursing jobs zegt:

    Great site. A lot of useful information here. I???m sending it to some friends!

  2. college loan zegt:

    Superb blog post, I have book marked this internet site so ideally I???ll see much more on this subject in the foreseeable future!

  3. Sex Cams zegt:

    I would love to tease u and please u with my hot body!Extremly hot big boobed, round smooth ass and sexy long legs!just come and watch me playing until u just can`t handle it anymore!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s